Bevalling

Ondersteuning op maat

Begeleiding bij de bevalling

De geboorte van jullie kindje is de afsluiting van ongeveer 40 weken zwangerschap en het begin van nieuw leven en grote veranderingen. Het is spannend, intens, intiem en wonderlijk om mee te maken. Wij mogen jullie daarbij ondersteunen en begeleiden en dat is een van de mooiste onderdelen van ons vak.

Gedurende de zwangerschap hopen wij jullie zo te kunnen begeleiden dat jullie met vertrouwen in je lichaam en jullie kindje de bevalling tegemoet gaan. Wij staan open voor jullie wensen en bespreken deze ook al in de zwangerschap. Tijdens de bevalling proberen wij in te schatten waar jullie op dat moment behoefte aan hebben en waar jullie ondersteuning kunnen gebruiken.

Op de site deverloskundige.nl/bevalling staat veel informatie om je goed voor te kunnen bereiden.

Bevallen waar jij je prettig voelt

In Nederland kun je kiezen tussen een bevalling thuis en een bevalling in het ziekenhuis. Als een zwangerschap normaal verloopt en er gezien de medische voorgeschiedenis geen complicaties te verwachten zijn, dan mogen jullie zelf kiezen waar je wil bevallen. Beide opties zijn dan even veilig. Het is belangrijk om te kiezen voor een plaats waar jullie je prettig voelen. Tijdens de zwangerschapscontroles bespreken we al waar je wilt bevallen. Begrijp dat ondanks de keuze die je hebt gemaakt voor thuis- of ziekenhuisbevalling, de bevalling anders kan lopen.

Medische indicatie
Soms kun je niet kiezen omdat er een medische indicatie is om naar het ziekenhuis te gaan. In sommige situaties zal je eigen verloskundige de bevalling begeleiden en in andere gevallen een gynaecoloog.

Jouw persoonlijke wensen rondom de bevalling

In een geboorteplan beschrijf je jouw ideeën en wensen rondom de bevalling. Het is bedoeld om de verloskundige en andere zorgverleners te laten weten wat jij belangrijk vindt. Tegelijk is het een manier om met je partner te bespreken wat jullie verwachtingen zijn van de bevalling en van elkaar. Niets in het plan staat vast. Je kunt zelf op elk moment van gedachten veranderen. Een bevalling is nooit precies te plannen en kan anders lopen dan je verwacht had. Juist daarom is het extra belangrijk dat je van tevoren hebt aangegeven wat je wensen zijn, zodat we daar rekening mee kunnen houden.

Geboorteplan bespreken

Hou het geboorteplan simpel. Beschrijf vooral wat echt belangrijk voor je is. Het beste kun je jouw wensen in je eigen woorden omschrijven. Je kan het Geboorteplan met voorbeeldvragen als uitgangspunt nemen bij het schrijven van je geboorteplan.
Mail je geboorteplan naar info@odeverloskundigen.nl. Tijdens de controle rond 33 weken plannen wij extra tijd om het over de bevalling te hebben en eventueel jullie geboorteplan te bespreken.

Omgaan met pijn

Bevallen doet pijn. Daar kan niemand omheen. Maar elke bevalling is anders. Hoeveel pijn jij zult hebben en waar precies, kan niemand voorspellen. Gelukkig zijn er allerlei manieren om de pijn te verzachten. Mochten onderstaande adviezen niet voldoende zijn om de pijn te verzachten zijn er ook medicamenteuze mogelijkheden. Op het spreekuur kunnen we je hier meer over vertellen.

Ontspanning

Gebruik de pauze tussen de weeën om te ontspannen en je voor te bereiden op de volgende wee. Doe tussen de weeën door je ogen dicht en probeer tot rust te komen. Let op dat je niet verkrampt of je adem inhoudt als de pijn er weer aan komt. Probeer alle spanning los te laten en blijf rustig ademhalen.

Warmte

Zorg ervoor dat je het lekker warm hebt. Warmte helpt om te ontspannen, waardoor je de pijn minder erg voelt. Zorg er dus voor dat de temperatuur in de kamer aangenaam is. Leg een warme kruik bij uw buik en rug. Een warm bad of douche geeft ook vaak een ontspannende en pijnstillende werking.

Positief denken

Elke wee die geweest is, komt niet meer terug en brengt je een stap dichterbij de geboorte van jullie kindje.

Veilige omgeving

Zorg dat je op een plek bent waar je je fijn voelt en met mensen bent, bij wie je je op je gemak voelt.

Massage

Laat je masseren op pijnlijke plaatsen (meestal de rug) of laat iemand hier tegendruk geven.Deze tegendruk verzacht vaak de pijn. Een massage van je onderrug of benen kan prettig zijn als de weeën sterker worden. Het leidt u af van de pijn en voorkomt verstijving van de onderrug.

Houdingen

Er zijn verschillende houdingen om de weeën op te vangen en te persen. Dit kan zittend, liggend, hangend of lopend zijn. Doe waar je je goed bij voelt en laat eventueel je partner daarbij ondersteunen. Veel vrouwen hebben het idee dat ze tijdens het persen op hun rug moeten liggen. Dat is niet zo. Je mag zelf een houding kiezen die je op dat moment prettig vindt.

Belinstructies

Altijd bellen bij: 

  • Ongerustheid of zorgen
  • Minder bewegingen van de baby dan dat je gewend bent (vanaf 28 weken)
  • Helderrood bloedverlies
  • Vruchtwaterverlies of regelmatige harde buiken à 5 - 10 minuten < 37 weken zwangerschap

Vanaf 37 weken bellen:

  • Eerste kind: bellen als de weeën 2 tot 3 uur lang < 5 minuten komen en 1 minuut aanhouden. De weeën nemen toe in snelheid en intensiteit.
  • Ben je al eens bevallen: Bel as je een uur lang elke 5 minuten weeën hebt die 1 minuut aanhouden.
  • Vruchtwaterverlies: bel overdag altijd. 's Nachts mag je wachten met bellen tot 9:00u 's ochtends, tenzij het vruchtwater groen of bruin is. Bel direct als de vorige controle het hoofdje van de baby nog niet ingedaald was. Ga dan ook het liefst liggen.
  • Bij helderrood bloedverlies indien het de hoeveelheid heeft van een menstruatie.