Ode verloskundigen Lent en Elst

WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK

Wetenschappelijk onderzoek is van groot belang om de verloskundige zorg te blijven verbeteren. Als praktijk vinden wij dat ook belangrijk en doen daarom regelmatig mee met wetenschappelijk onderzoek. Op dit moment participeren wij in diverse samenwerkingsverbanden en wetenschappelijke onderzoeken:

Baby Research Center

Het Baby Research Center doet onderzoek naar de ontwikkeling van kinderen en factoren die hier invloed op kunnen hebben. Denk hierbij aan het welzijn van de zwangere vrouw, de ontwikkeling van de babyhersenen, en de zorg voor de baby. Waarom zijn er zoveel verschillen in de ontwikkeling tussen kinderen? Waarom huilt de ene baby veel meer dan de ander? Weenschappelijk onderzoek helpt antwoord te geven op dit soort vragen. Ben je zwanger, dan kan je al deelnemen aan dit onderzoek. Voor meer informatie zie Baby Research Center.

BINGO – Biologische Invloeden op baby’s Gezondheid en Ontwikkeling

BINGO-studie Het UMC Radboud is hard op zoek naar moeders (en vaders), zwanger van een eerste kind, die willen deelnemen aan dit belangrijk wetenschappelijk onderzoek.BINGO staat voor Biologische INvloeden op baby’s Gezondheid en Ontwikkeling. Het belangrijkste doel is inzicht krijgen in tot nu toe weinig bestudeerde biologische factoren die tijdens de zwangerschap en na de geboorte de gezondheid van het kind kunnen voorspellen. Meer specifiek zal het onderzoek onder andere betrekking hebben op:
1. Darmbacteriën: Bacteriën in de darmen zijn onder meer belangrijk voor de ontwikkeling van het immuunsysteem en de gezondheid.
2. Moedermelk: Door meer onderzoek te doen naar de samenstelling van moedermelk, en hoe deze samenstelling ontstaat, kunnen we mogelijk nieuwe stoffen ontdekken die belangrijk zijn voor de gezondheid van baby’s.
3. De vader: De rol van de vader is vaak onderbelicht in wetenschappelijk onderzoek, terwijl ook zij een belangrijke rol kunnen spelen in de ontwikkeling en de gezondheid van het kind. Vaders mogen deelnemen, maar het is geen vereiste. De moeder kan ook alleen deelnemen. Lees meer op de website van het BINGO onderzoek.

Zelfbewustzwanger

Ode Verloskundigen ondersteunt vanaf januari 2016 het initiatief zelfbewustzwanger.nl Waarom? Een sterk zelfvertrouwen helpt je om keuzes te maken die bij jou passen. Juist in de zwangerschap verandert er een heleboel in je leven. Wij willen je graag ondersteunen om vanuit krachtig zelfvertrouwen de keuzes te maken die bij jou passen, zodat je vol trots en geluk kan terugkijken op deze unieke periode van zwangerschap, je bevalling en de start van je moederschap.

Stop or Go studie

Terugvalpreventie training bij het begeleid afbouwen van antidepressiva in de zwangerschap. Als je behandeld wordt voor klachten van depressie of angst en antidepressiva gebruikt, kan het zijn dat wij je inlichten over het onderzoek. De ‘Stop or Go?’ studie wil onderzoeken of het veiliger is voor zwangere vrouwen om de antidepressiva te blijven gebruiken of af te bouwen. Ook wordt er gekeken of het succesvol afbouwen van de antidepressiva voordelen oplevert voor je (ongeboren) kind.