Liam oker zonder mutsje FB

EMOTIES IN DE KRAAMTIJD


Volgens de boekjes beleven vrouwen de kraamtijd in een roze wolk. Toch is dat niet voor iedere vrouw hetzelfde. Kon je tijdens je zwangerschap al last hebben van stemmingswisselingen, in je kraamtijd gaan je emoties zo mogelijk nog harder met je op de loop.

Positieve emoties

Natuurlijk is de kraamtijd een blije tijd. Je hebt een prachtige baby gekregen, de felicitaties stromen binnen, je krijgt bloemen en bezoek. En er wordt goed voor je gezorgd door de kraamverzorgende. Je kunt je geluk niet op.

Negatieve emoties

Tegelijkertijd kan de kraamtijd ook best heftig zijn. Je kunt bevangen worden door angst of twijfels: hoe moet dat straks als de kraamverzorgende er niet meer is? Blijft ons kindje zoveel huilen? Doe ik het allemaal wel goed? Er is nogal wat gebeurd; zeker bij een eerste kindje staat je leven toch behoorlijk op zijn kop. In combinatie met alle hormonen die nu weer aan het opspelen zijn, kun je dus best wel eens last hebben van de beruchte ‘kraamtranen’. De meeste vrouwen hebben hier wel last van, en dan vaak tussen de 4e en 10e dag na de bevalling. Je bent moe, kan om de kleinste dingen huilen of boos worden en soms zie je het even helemaal niet meer zitten. Dat is niet gek, bijna elke vrouw die een bevalling heeft meegemaakt, zal het herkennen. Meestal gaat het om een paar van die buien, of ben je een paar dagen achter elkaar van slag . Maar als het niet overgaat en een goede nachtrust niet helpt praat er dan over met ons of met je huisarts als het in de periode na het kraambed is.

Ook je partner kan last hebben van gevoelens van moeheid of onzekerheid of nog behoorlijk onder de indruk zijn van de bevalling. Ook voor hem is het een hectische tijd en veel praktische dingen komen op hem neer de eerste dagen na de geboorte. Weet dat jullie dit soort gevoelens altijd met ons kunnen bespreken. Hierin kunnen we jullie zeker ondersteunen.