VRUCHTBAARHEID

 

iStock_000021480985_12_10

Zwanger en zo gezond mogelijk

Het lijkt zo simpel: stoppen met anticonceptie, vrijen en afwachten. Maar je kunt meer doen om zwanger te worden, en voornamelijk om gezond zwanger te worden.

De laatste jaren wordt steeds meer duidelijk dat de gezondheid en leefstijl van de vrouw veel invloed heeft op de ontwikkeling van de baby. Je kunt de start van de baby optimaal maken door met een gezonde leefstijl zwanger te worden. Door goed na te denken over wat je wel en niet eet en waar nodig je voedingspatroon aan te passen, kun je de kans op een zwangerschap vergroten.

Daarnaast zijn er dingen die je kunt doen om je vruchtbaarheid en daarmee ook de kans op een zwangerschap te vergroten.

Vruchtbaarheid

Een gemiddelde cyclus duurt 28 dagen en loopt van het begin van de menstruatie tot het begin van de volgende menstruatie. Sommige vrouwen hebben een kortere of langere cyclus. Ook kan het zijn dat de cyclusduur elke maand varieert. De periode van de menstruatie tot de eisprong kan variëren, afhankelijk van de cyclusduur. De periode vanaf de eisprong tot de menstruatie duurt altijd 14 dagen. Vrouwen met een kortere cyclus hebben de eisprong dus eerder en vrouwen met een langere cyclus hebben de eisprong wat later. Als je zwanger wilt worden, is het belangrijk om je menstruatiecyclus te leren herkennen. Na de eisprong leeft de eicel waarschijnlijk enkele uren. Een spermacel heeft een iets langere levensduur: drieëneenhalf tot zes dagen. Probeer hier rekening mee te houden als je graag zwanger wil worden. Bereken je vruchtbare dagen en ovulatie.

Als je met bovenstaande informatie rekening hebt gehouden en desondanks duurt het langer dan een half jaar om zwanger te worden, kun je een temperatuurcurve gaan bijhouden. Door veranderingen in de hormoonhuishouding stijgt je basale lichaamstemperatuur ongeveer een halve graad rondom je eisprong. Hiermee kun je vrij exact het moment van je eisprong bepalen. De optimale tijd voor de bevruchting is dus vanaf 5 dagen vóór de ovulatie tot en met de dag van de ovulatie. Voor meer informatie kun je contact met ons opnemen. Duurt het langer dan een jaar om zwanger te worden, neem dan contact op met je huisarts. Voor meer inzicht in je vruchtbaarheid en online overleg met een huisarts en gynaecoloog, kijk op de website fertiscreen.