Liam oker zonder mutsje FB

BORSTVOEDING

Het beste voor je kindje

Het voeden van je kind is een van de eerste dingen waar je als nieuwe moeder mee te maken krijgt. Moedermelk is de beste voeding voor een baby omdat het antistoffen bevat die het immuunsysteem van je baby stimuleren, en daarmee beschermt tegen infecties. Ook hebben kinderen die borstvoeding krijgen minder vaak last van allergieën en hebben ze veelal een hogere weerstand. Daarnaast is borstvoeding afgestemd op de ontwikkeling van je baby. De samenstelling van borstvoeding zal daardoor meegroeien met de behoeftes van de baby.

Tijdens je zwangerschap krijg je van ons veel informatie over borstvoeding, maar de keuze voor wel of geen borstvoeding maak jezelf. Als je dat wenst, kunnen wij je begeleiden bij het maken van de keuze voor wel of geen borstvoeding. We vinden het belangrijk dat je weet dat wij jouw keuze hoe dan ook zullen respecteren.

Aysa aan de borst gesign
Om het slagen van borstvoeding te vergroten‚ is het verstandig om je goed voor te bereiden. Dit kan door middel van het lezen van boeken over borstvoeding‚ contact hebben met moeders die borstvoeding geven of hebben gegeven‚ maar vooral door het volgen van een voorlichtingsavond over borstvoeding. De ervaring leert dat als je goed voorgelicht bent, je zelfverzekerder aan borstvoeding begint. Hierdoor zien we dat meer borstvoedingen slagen. En vergeet niet: Iedereen kan borstvoeding geven.

Soms is de hulp van een lactatiekundige van grote waarde. Dit kan al in de zwangerschap, ter voorbereiding op de borstvoeding of als je vooraf specifieke vragen hebt. Ook in de kraamperiode kan je de hulp inschakelen van een lactatiekundige. Wij werken hiervoor samen met Christy Bowerman. Schroom niet om dit op tijd te doen; vaak is er snel een antwoord op je vragen en kun je weer verder probleemloos voeden of aan de borstvoeding beginnen.

 

Uit borstvoedingsonderzoek is gebleken dat als je zes maanden borstvoeding geeft, je kind gezonder is, minder vaak in het ziekenhuis komt en minder kans heeft op allergieën. Borstvoeding geven heeft daarnaast nog als extra voordelen: het is veilig‚ altijd beschikbaar‚ altijd op temperatuur en het kan niet bederven. Borstvoeding bevordert de hechting tussen moeder en kind. Beiden hebben hier voordeel van. Voor je kind is een goede ouderhechting een voorwaarde voor een gezonde emotionele ontwikkeling. En voor de moeder‚ zorgt dit er voor dat zij haar kind beter begrijpt en dus makkelijker aan de behoeften van het kind tegemoet kan komen. Een huilende baby vindt (bijna) altijd troost aan de borst. Het resultaat is een tevreden baby en een tevreden moeder. Tijdens de zwangerschapscontroles zullen we je verder informeren over de voordelen van borstvoeding.

Borstvoeding heeft een groot aantal voordelen voor je kind:

 • Moedermelk is de beste babyvoeding die er is. Het bevat alle noodzakelijke voedingsstoffen die de baby de eerste zes maanden nodig heeft en het blijft daarna nog lange tijd een belangrijke voedingsbron naast het vaste voedsel dat aan de baby gegeven wordt.
 • De samenstelling van moedermelk is precies op de behoefte van je baby afgestemd. Moedermelk voor een baby die te vroeg is geboren, is anders van samenstelling dan moedermelk voor een voldragen baby. Moedermelk voor een vier maanden oude baby is anders dan moedermelk voor een pasgeborene.
 • De eerste dagen na de bevalling wordt er colostrum door de borsten gemaakt. Colostrum bevat zeer veel afweerstoffen en geeft daarmee de baby een belangrijke bescherming tegen infectieziekten mee. Bovendien werkt colostrum laxerend en zorgt ervoor dat het meconium (de eerste ontlasting van de baby) sneller het lichaam verlaat. Daardoor wordt de kans op geelzien kleiner.
 • Moedermelk bevat antistoffen waardoor kinderen minder vaak ziek zijn. Borstgevoede kinderen hebben aanzienlijk minder vaak oorontsteking, luchtweginfecties, maag- en darmstoornissen en diarree. Ze hebben een betere opbouw van het immuunsysteem.
 • Een borstgevoed kind heeft aanzienlijk minder last van allergische aandoeningen. Dit geldt met name als de baby minimaal zes maanden alleen maar borstvoeding heeft gehad.
 • De vetzuren in moedermelk spelen een belangrijke rol bij de rijping en ontwikkeling van de hersenen. Borstgevoede kinderen scoren daardoor beter op mentale en motorische tests.
 • Borstvoeding lijkt een rol te spelen bij een lagere kans op wiegendood.
 • Een borstgevoed kind ruikt lekker en heeft meestal een zachte soepele huid.

 

Ook voor de moeder heeft borstvoeding geven een groot aantal voordelen:

 • Door borstvoeding te geven herstelt je lichaam zich na de bevalling snel: de baarmoeder trekt zich door het zuigen aan de borst snel samen. Het vloeien na de bevalling duurt dan ook korter. Bovendien raak je het extra lichaamsvet dat tijdens de zwangerschap is aangelegd makkelijker kwijt.
 • Als je borstvoeding geeft, heb je minder kans op borst- en eierstokkanker. Hierbij geldt dat hoe langer je hebt gevoed, hoe lager de kans op deze vormen van kanker is.
 • Je hebt minder kans op osteoporose (botontkalking).
 • De psychologische voordelen moeten ook niet vergeten worden. Veel vrouwen vertellen dat zij trots zijn op hun lichaam en hun borsten omdat zij in staat bleken te zijn hun kind te voeden en te troosten! In onze maatschappij is dat een belangrijke ervaring.