zwangerschapsfoto-elst-25-van-59

MISKRAAM

 

Soms loopt een zwangerschap anders

Een miskraam is voor veel zwangeren en hun partners een ingrijpende gebeurtenis: er komt een abrupt einde aan alle plannen en fantasieën over het verwachte kind. Soms hou je er wat rekening mee omdat je bloedverlies hebt. Soms blijkt het onverwacht tijdens een eerste echo, waardoor je geschokt en vol ongeloof achterblijft. Lees hier hoe je een miskraam kunt herkennen. Na een miskraam herstelt het lichaam meestal voorspoedig en kan je snel weer zwanger worden. De emotionele verwerking neemt soms meer tijd in beslag. Wij, als verloskundigen, bieden professionele begeleiding bij een (dreigende) miskraam, en adviseren je graag over de vervolgstappen qua verwerking en eventueel opnieuw zwanger worden. Bij een volgende zwangerschap is het normaal dat je in het begin minder vertrouwen hebt in je lichaam: zal het dit keer wel goed gaan? We bieden altijd de mogelijkheid om dan extra op controle te komen.

Ongeveer 10% van de zwangerschappen eindigt in een miskraam. Een miskraam is het verlies van een niet levensvatbare vrucht voor een zwangerschapsduur van 16 weken. De meeste miskramen komen voor in de eerste 12 weken van de zwangerschap. De oorzaak is meestal dat het vruchtje niet goed is aangelegd en daarom niet verder groeit, maar door het lichaam wordt uitgestoten.[/person]

Oorzaak van een miskraam

Meestal wordt een miskraam veroorzaakt door een fout die optreedt bij de bevruchting van de eicel met de zaadcel. Dit veroorzaakt een ernstige chromosoomafwijking in de vrucht, waardoor de vrucht niet levensvatbaar is. Chromosomen zijn onmisbaar bij de ontwikkeling van een vrucht naar een kind. Bij een ernstige chromosoomafwijking is een goede ontwikkeling dus onmogelijk. De vrucht wordt niet goed aangelegd en de natuur vindt als het ware een logische oplossing; het groeit niet verder en het lichaam stoot het af. In de regel gaat het hier niet om erfelijke afwijkingen, zodat er geen gevolgen zijn voor een volgende zwangerschap. Zo’n fout die kan optreden bij de bevruchting komt regelmatig voor. Eén op de zeven a tien zwangerschappen eindigen in een miskraam.

Je kunt er niets aan doen: omdat de oorzaak van een miskraam meestal een aanlegstoornis van de vrucht is, is een behandeling niet mogelijk. Medicijnen of maatregelen zoals bedrust en stoppen met werken zijn zinloos. Een miskraam kan ook niet komen door bijvoorbeeld vrijen of sporten. Meer informatie.