Covid-19

Update
Maatregelen van 15-12-2020 t/m 19-01-2021

Maatregelen v.a. 15-12-2020

 • Zwangere en/of partner/gezinslid met klachten blijven thuis
  Ben je verkouden, heb je koorts > 38*C of last van hoesten, kom dan niet naar de praktijk. Bel voor een coronatest en overleg met onze assistente voor het verzetten van de afspraak.
 • Zwangere (en begeleider) draagt een mondkapje
  Zowel in de wachtkamer áls in de spreekkamer wordt een mondkapje gedragen.
 • Houdt 1,5 meter afstand!
  We hebben plekken in de spreekkamer aangegeven waar je mag zitten of staan op een veilige afstand. Houdt hier alsjeblieft rekening mee.
 • Desinfecteer je handen bij binnenkomst in de wachtkamer én in de spreekkamer 
 • Kom zoveel mogelijk alleen naar het spreekuur
  Bij de echo’s en het gesprek over de bevalling mag  1 extra persoon mee.
 • Kom niet te vroeg voor je afspraak
  Dit om de niet te veel mensen tegelijk in de wachtkamer te hebben.
 • Je verloskundige zal een mondkapje dragen tijdens het spreekuur, de bevalling en het kraambed
  Als we zorg >15min <1,5 meter geven zullen we ook een faceshield en schort dragen.
 • Bij de bevalling mag naast de zorgverlener 1 persoon aanwezig zijn. 

Hoe gaat het tijdens de zwangerschap en kraambed?

 • Pretecho's: Pretecho's kunnen tijdens reguliere spreekuren van Bregje en Ceciel ingepland worden.
 • Hartjesspreekuur: Het hartjesspreekuur is in principe geen medisch noodzakelijke zorg en wordt door onze beroepsgroep daarmee afgeraden. Wij weten dat het hartjesspreekuur sommige zwangeren enorm kan helpen om door die onzekere fase heen te komen. Daarom maken we een uitzondering. Waar we de afgelopen corona tijd 3 zwangeren per ochtend konden ontvangen beperken we het nu naar 1 zwangere. Het hartjesspreekuur is voor alle zwangeren tussen de 13 – 23 weken, op dinsdagmorgen om 9:00u in Lent en op vrijdagmorgen om 9:00u in Elst.
  Je wordt verzocht om van tevoren een afspraak in te plannen. Dit kan telefonisch op: 085-4897680 tussen 8:30-15:00u of per mail: info@odeverloskundigen.nl. De assistente zal je doorgeven of er nog plek is. Kom bij voorkeur alleen.
 • Intake + Counseling is telefonisch. De verloskundige zal voor de intake telefonisch contact opnemen op de afgesproken tijd. Als het goed is hebben jullie van tevoren de digitale intakelijst ingevuld waardoor de verloskundige gericht de nodige informatie kan bespreken.
 • Je mag 1 persoon meenemen naar de echo's en de 33 weken controle Dit kan je partner, kind óf familielid zijn.  Áls je je kind meeneemt, dan bij voorkeur in de buggy. De andere controles vragen we je om zoveel mogelijk alleen te komen.
 • De voorlichtingsavonden worden online aangeboden: kijk hiervoor op de website Bevallen@Arnhem of van het Verloskundige cursuscentrum Nijmegen: VCCN.
 • Rondleidingen in het ziekenhuis zijn niet mogelijk. Klik op het Rijnstate en het CWZ voor filmpjes met informatie en beelden van de afdeling.
 • De aangifte van de geboorte bij de gemeente Nijmegen en Overbetuwe gebeurt online. Hiervoor ontvang je na de bevalling een formulier.
 • In de kraamweek komen we in principe 1 keer bij je thuis langs. Bij voorkeur komt de verloskundige langs die ook bij de bevalling aanwezig is geweest. De andere kraambedcontroles zullen telefonisch plaatsvinden. Indien het medisch noodzakelijk is maken we uiteraard een  uitzondering en zullen we meerdere kraambedcontroles bij je thuis afleggen.
 • De nacontrole 6 weken na de bevalling zal op afgesproken tijdstip telefonisch plaatsvinden. Mocht je klachten hebben van bijv. bekkenbodem of hechtingen is het fijn dat we je wel op de praktijk kunnen zien om dit te kunnen beoordelen.

Controleschema

o 7-9 weken: Vitaliteitsecho + partner
o 8-12 weken: Intake + informatie over prenatale testen   --> Telefonisch
o 10-12 weken: Termijnecho + partner
o 13-23 weken: Hartjesspreekuur op dinsdag en vrijdag: zie hiernaast voor meer informatie
o 16 weken: controle op de praktijk
o 20 weken: 20 weken echo bij het echocentrum Esperance + partner
o 23 weken: controle op de praktijk
o 27 weken: controle op de praktijk
o 30 weken: controle op de praktijk
o 33 weken: controle op de praktijk: Belinstructies en evt. geboorteplan bespreken  + partner
o 36 weken: controle op de praktijk
o 38 weken: controle op de praktijk
o 40 weken: controle op de praktijk
o 41 weken: controle op de praktijk + partner
o Nacontrole: controle telefonisch

Hoe gaat het tijdens de bevalling?

De keuze voor een thuis- of ziekenhuisbevalling blijft, tenzij het medisch gezien noodzakelijk is dat je in het ziekenhuis bevalt.
Tijdens de thuisbevalling mag er naast de verloskundige, kraamzorg en eventueel student 1 persoon aanwezig zijn. Dus naast evt. de partner mogen er helaas geen andere personen aanwezig zijn.

Vooralsnog hebben we geen update van de ziekenhuizen ontvangen n.a.l.v. de persconferentie op 14-12-2020. én Hoe het was: Radboud 2 personen en in het CWZ en Rijnstate mag er naast de partner géén extra persoon bij de bevalling aanwezig zijn. In de ziekenhuizen zal een mondkapje gedragen moeten worden.