Zwanger

Persoonlijke begeleiding

Je bent zwanger: Gefeliciteerd!

De zwangerschap is voor veel vrouwen en partners een spannende en leuke periode. Ode Verloskundigen streeft naar een natuurlijke benadering van zwangerschap, bevalling en kraambed. Hierbij staan de begrippen rust, laagdrempeligheid en aandacht voorop. We zijn makkelijk te bereiken en als je je zorgen maakt kan je laagdrempelig bij ons terecht voor extra controle. Binnen het team werken we goed samen waardoor we allemaal op de hoogte zijn van jullie wensen en verloop van je zwangerschap.

Nadat je ontdekt hebt dat je zwanger bent‚ kun je je bij de praktijk aanmelden voor zorg tijdens je zwangerschap en de bevalling. Na je aanmelding neemt de assistente telefonisch contact met je op om een afspraak te plannen voor de termijnecho en het intakegesprek. Ook zal ze jullie wijzen op de mogelijkheid een vitaliteitsecho te laten maken.

Vitaliteitsecho

De vitaliteitsecho vindt plaats bij ongeveer 7 - 8 weken zwangerschap. Het doel van deze echo is om te beoordelen  of het hartje klopt, of de zwangerschap zich op de goede plaats bevindt en of er sprake is van een eenling- of tweelingzwangerschap. Tevens maken wij een eerste schatting van de uitgerekende datum. Zien we een kloppend hartje en een goed ontwikkeld embryo dan daalt de kans op een miskraam van 10% naar ca. 1-3%. De vitaliteitsecho is een vaginale echo, voor deze echo is een lege blaas fijn.
Helaas vergoedt de zorgverzekeraar op dit moment de vitaliteitsecho niet. Het bedrag voor deze echo bedraagt per 1-1-2024 €45,00 welke op de praktijk per pin kan worden betaald.

Termijnecho

Wij adviseren al onze zwangeren om een termijnecho te laten maken. De echo is bedoeld om de zwangerschapsduur definitief vast te stellen, te kijken of het hartje klopt en of het één of meer kindjes zijn. De echo wordt tussen de 10 - 12 weken gepland. Meestal maken we deze echo via je buik. Het is fijn als je een volle blaas hebt.

Intakegesprek

Het intakegesprek vindt plaats bij een zwangerschapsduur van 9 à 12 weken. De intake duurt 30 minuten. Tijdens dit gesprek kun je al je vragen stellen en zullen wij vragen naar de gezondheid en leefgewoonten van jou en je partner. Verder vragen wij naar een eventuele voorgeschiedenis van ziekten, het verloop van eerdere zwangerschappen en mogelijke aangeboren afwijkingen in de familie van jou en die van je partner. Zo kunnen we een inschatting maken of er risicofactoren zijn die de zwangerschap, bevalling of de kraamperiode zouden kunnen beïnvloeden. Daarnaast zal de verloskundige tijdens de intake je bloeddruk meten.

Counselingsgesprek

Tijdens het counselingsgesprek krijg je informatie over de prenatale testen waar je voor kunt kiezen in de zwangerschap. Vooraf heb je als het goed is al informatie op papier meegekregen. Het is handig dit voor de afspraak al doorgenomen te hebben en erover nagedacht te hebben. Hier vind je nog meer informatie.

Vervolgcontroles

Na de intake kom je regelmatig bij ons terug voor vervolgcontroles. Deze controles duren ongeveer 15 minuten. Tijdens deze controles meten we je bloeddruk‚ kijken we naar de groei van je baarmoeder en luisteren we naar het hartje van de baby. Verder geven we je informatie over je zwangerschap en de bevalling en over borstvoeding. Natuurlijk kun je ook al je vragen stellen aan de verloskundigen. Gemiddeld kom je tijdens je zwangerschap ongeveer 10 keer bij ons op controle.

Doorverwijzing naar de gynaecoloog 
Gedurende de zwangerschap, bevalling en kraambed houden wij continu in de gaten of het goed gaat met jou en je kindje. Wij kunnen, als daar aanleiding voor is, je doorverwijzen naar een gynaecoloog in een van de ziekenhuizen in de regio. Dit doen wij bijvoorbeeld als je een hoge bloeddruk hebt of je kind aan het eind van je zwangerschap in stuitligging ligt.

Hartjes Spreekuur

De eerste helft van de zwangerschap kan een spannende en onzekere periode zijn. De zwangerschapsklachten kunnen afnemen, je voelt je kindje nog niet bewegen; hierdoor heb je mogelijk behoefte om extra naar het hartje van je kindje te kunnen luisteren tijdens het 'HartjesSpreekuur'. Hiervoor geldt gewoon vrije inloop. Meldt je bij binnenkomst wel even bij de assistente.

 • Maandag in De Boog  9:00-9:30u
 • Vrijdag in Elst 9:00-9:30u
 • Tussen 13+0 – 23+0 weken zwangerschap

Onderzoek tijdens de zwangerschap

Bloedonderzoek
Ergens in het eerste trimester zal er bloed afgenomen worden. Het bloed zal worden onderzocht op: Bloedgroep en rhesus D + c factor, Irregulaire antistoffen, Hepatitis B, Lues/Syfilis, HIV, Hb / MCV en Glucose. Op indicatie worden ook de schildklierfuncties bepaald en antistoffen voor Parvovirus (5e ziekte) en Varicella (waterpokken).

Prenatale Screening
Je kunt je ongeboren kind laten onderzoeken op een aantal afwijkingen. Dit onderzoek heet prenatale screening. Er zijn 3 onderzoeken: NIPT, 13-weken echo en de 20-weken echo. Deze onderzoeken zijn niet verplicht. Je beslist zelf wat je wil. Meer informatie kunnen jullie hier. Tijdens het counselingsgesprek bespreken we alle testen met je.

Echoscopie
Wij maken op onze praktijk 2 soorten echo's:

 • Medische echo's
  • Vitaliteitsecho (op verzoek) rond 7-9wkn
  • Termijnecho rond 10-12wkn
  • Groeiecho (op indicatie) v.a. 24wkn
 •  Pretecho's
  • Gratis geslachtsbepaling vanaf 15wkn zwangerschap, indien gewenst, als je bij ons onder controle bent.
   Deze echo wordt gecombineerd met de 15/16 weken controle. Filmpjes digitaal en foto's zowel digitaal als geprint.
  • Extra 'Spiekmomenten' in te boeken op elk willekeurig moment in je zwangerschap.
   1x extra spieken à €25 en 2x extra spieken à €50. Het gaat om een 2D echo.
   Hierbij kunnen we ook op verzoek de groei van jullie kindje opmeten, kijken we naar de ligging en de hoeveelheid vruchtwater. Dit extra spiekmomentje kan ingepland worden in combinatie met een controle rond 23, 27, 30, 33 of 36 weken. Ook hierbij geldt filmpjes digitaal en foto's zowel digitaal als geprint.