Newborn baby girl

BEGIN VAN JE BEVALLING

Een bijzonder gebeurtenis

De geboorte van jullie kindje is de afsluiting van ongeveer 40 weken zwangerschap en het begin van nieuw leven en grote veranderingen. Het is spannend, intens, intiem en wonderlijk om mee te maken. Wij mogen jullie daarbij ondersteunen en begeleiden en dat is een van de mooiste onderdelen van ons vak. De meeste kinderen worden tussen de 37 en 42 weken zwangerschap geboren. Beval je in deze periode, dan begeleiden wij in principe jouw bevalling. Beval je eerder dan 37 weken of later dan 42 weken dan moet je in het ziekenhuis onder begeleiding van een gynaecoloog bevallen.

Op het spreekuur krijg je van je verloskundige een boekje met daarin alle informatie over een bevalling. Vragen over bijvoorbeeld ontsluiting‚ pijnbestrijding of de rol van de verloskundige worden hierin uitvoerig beantwoord.

IMG_0625
Het is belangrijk dat je tijdens de bevalling en het kraambed weet wanneer je ons moet bellen. Lees nu alvast de belinstructies door, dan kun je eventuele vragen stellen tijdens je volgende afspraak bij ons.

Weeën of het breken van de vliezen

Een bevalling kan op twee manieren beginnen: met weeën of met het breken van de vliezen. Het verliezen van de slijmprop, al dan niet met een beetje slijmerig bloed, is geen voorteken van een snel naderende bevalling.

Een normale bevalling begint meestal met een aanloopfase. Je hebt dan onregelmatige weeën die ook nog niet zo krachtig zijn. In deze fase zal je lichaam zich voorbereiden op de naderende bevalling. Een aanloopfase kan soms wel 10-12 uur duren. Probeer nog zo lang mogelijk door te gaan met waar je mee bezig was. Soms lukt het zelfs om tussen de weeën door nog wat te slapen.

Wanneer de weeën pijnlijker worden, probeer je dan zo goed mogelijk te ontspannen: rust waar mogelijk nog uit en blijf rustig ademen of pas de ademtechniek toe die je tijdens de zwangerschapscursus hebt geleerd. Zoek een voor jou zo ontspannen mogelijke houding en zorg voor een ontspannen sfeer in huis. Meestal betekent dit: niet teveel mensen om je heen.

Warmte helpt je om goed te ontspannen. Een lekker warm huis en een warm bad of een warme douche helpen je met het opvangen van de weeën. Probeer vanaf het moment dat de weeën toenemen in kracht en je er niet meer van kunt slapen, een voor jou fijne houding te vinden. Neem ook regelmatig een verticale positie aan, dus bijvoorbeeld staan, zitten of lopen. Dit bevordert de ontsluiting.

In 10% van de gevallen breken de vliezen voordat de weeën beginnen. Als de vliezen gebroken zijn, hoeft dit niet te betekenen dat de weeën meteen beginnen. Breken de vliezen midden in de nacht, was het hoofdje van de baby bij de laatste controle ingedaald en is het vruchtwater helder? Ga dan terug naar bed en probeer nog wat te slapen.

Als het lukt, vang dan wat vruchtwater op in een bakje of glaasje; dan kunnen wij het ook goed beoordelen. Meestal beginnen de weeën binnen 24 uur, maar het zou ook langer kunnen duren. Laat ons in ieder geval in de volgende ochtend weten dat je vliezen gebroken zijn. Maak je je zorgen of heb je een dringende vraag, dan mag je ons in de nacht natuurlijk ook bellen.