zwangerschapsfoto-elst-25-van-59

EERSTE ECHO EN INTAKEGESPREK

 

Na je online aanmelding neemt de assistente telefonisch contact met je op om een afspraak te plannen voor de termijnecho en het intakegesprek. Ook zal ze jullie wijzen op de mogelijkheid een vitaliteitsecho te laten maken.

Vitaliteitsecho

De vitaliteitsecho is een echo die wij jullie aanbieden bij ongeveer 8 weken zwangerschap. Het doel van deze echo is om te beoordelen of het embryo passend is bij de verwachte zwangerschapsduur, of het hartje klopt, en of de zwangerschap zich op de goede plaats bevindt. Tevens maken wij een eerste schatting van de uitgerekende datum. Zien we een kloppend hartje en een goed ontwikkeld embryo dan daalt de kans op een miskraam van 10% naar ca. 1-3%. De vitaliteitsecho is meestal een vaginale echo, omdat het embryo dan nog te klein is om via de buik te kunnen zien. Voor deze echo is een lege blaas fijn. De afspraak zal ongeveer 15 minuten duren.

Helaas vergoedt de zorgverzekeraar op dit moment alleen de termijnecho. Toch hechten wij waarde aan deze echo. Het bedrag voor deze echo bedraagt per 1-1-2019 €38,33 welke op de praktijk middels pin kan worden betaald. Om een signaal af te geven aan de zorgverzekeraar zullen wij een factuur en brief meegeven. Wij willen jullie vragen deze zelf naar de zorgverzekeraar op te sturen. Op deze manier hopen we dat in de toekomst deze echo wel vergoed zal gaan worden.

Termijnecho

Wij adviseren al onze zwangeren om een termijnecho te laten maken. De echo is bedoeld om de zwangerschapsduur vast te stellen, te kijken of het hartje klopt en of het één of meer kindjes zijn. De echo wordt tussen de 10e en de 13e week gepland. Meestal maken we deze echo via je buik. Het is fijn als je een volle blaas hebt. De afspraak zal ongeveer 15 minuten duren.

Iedere zwangere heeft recht op prenatale screening. Op indicatie wordt de mogelijkheid van prenatale diagnostiek besproken. Je hebt recht op prenatale diagnostiek als er aangeboren afwijkingen in de directe familie voorkomen.

Vakkundige verloskundige die weet waar ze over praat. Duidelijk en to the point.
Reactie van cliënt
Prettige verloskundige die de tijd voor ons nam en het echt persoonlijk wist te maken.
Reactie van cliënt

Intakegesprek Ode Verloskundigen

Als er geen bijzonderheden of problemen zijn, zal je bij een zwangerschapsduur van 10 à 12 weken voor het eerst bij ons langskomen voor het intakegesprek.

Wanneer je vóór die tijd bijzonderheden opmerkt, ongerust bent of vragen hebt, neem dan eerder contact met ons op. De intake duurt ongeveer 1 uur. Er is dan ook alle tijd om veel informatie uit te wisselen en de verloskundige met wie je de afspraak hebt, zal je uitgebreid adviezen geven. Uiteraard kun jij al je vragen stellen. Schrijf ze zo nodig van tevoren op zodat je er geen vergeet.

Tijdens deze eerste afspraak – de intake – stellen we vragen om inzicht te krijgen in eventuele risicofactoren die de zwangerschap, de bevalling of de kraamperiode zouden kunnen beïnvloeden.

Tijdens het intake gesprek kun je al je vragen stellen en zullen wij vragen naar de gezondheid en leefgewoonten van jou en je partner. Verder vragen wij naar een eventuele voorgeschiedenis van ziekten, het verloop van eventuele eerdere zwangerschappen en mogelijke aangeboren afwijkingen in de familie van jou en die van je partner. Het is handig om hier in de families navraag naar te doen voordat je je eerste gesprek met ons hebt. Daarnaast zal de verloskundige tijdens de intake je bloeddruk meten en bloed afnemen.