zwangerschapsfoto-elst-25-van-59

VERVOLGCONTROLES

 

Onderzoek van je buik en de groei je kindje

Na de intake kom je regelmatig bij ons terug voor vervolgcontroles. Deze controles duren ongeveer 15 minuten. Tijdens deze controles meten we je bloeddruk‚ kijken we naar de groei van je baarmoeder en luisteren we naar het hartje van de baby. Verder geven we je informatie over bijvoorbeeld de groei van je kindje, over je zwangerschap en de bevalling en over borstvoeding. Natuurlijk kun je ook al je vragen stellen aan de verloskundigen. Alle belangrijke gegevens die uit de controle komen‚ worden in ons systeem opgeslagen en krijg je ook mee naar huis.

Gemiddeld kom je tijdens je zwangerschap ongeveer 10 keer bij ons op controle. In het begin zitten er een aantal weken tussen de controles en naarmate je verder zwanger bent kom je vaker op het spreekuur. Uiteraard kun je tussendoor altijd bellen als je vragen hebt.

Wij raden het sterk af om zelf een doptone (apparaat waarmee de hartslag van de baby wordt beluisterd) aan te schaffen. Het beluisteren van de harttonen van de baby is een handeling die alleen medische professionals mogen uitvoeren‚ en uitgevoerd door een onervaren persoon‚ kan dit mogelijk onrust of zelfs schade opleveren.

Doorverwijzing naar de gynaecoloog

Wij kunnen, als daar aanleiding voor is, je doorverwijzen naar een gynaecoloog in een van de ziekenhuizen in de regio. Dit doen wij bijvoorbeeld als je een hoge bloeddruk hebt of je kind aan het eind van je zwangerschap in stuitligging ligt.

Ook als wij twijfels hebben over de groei van je kind, verwijzen we je door voor verder onderzoek. Meer informatie over gynaecologische zorg tijdens de zwangerschap is te vinden op de website Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG).